Aquest 12 d’agost ha pres possessió del càrrec la nova Consellera de Salut Olga Pané. Una vegada més s’ha escollit una metgessa com a consellera. En aquest cas ens trobem davant una professional amb ampli recorregut en l’atenció i la gestió sanitària, gairebé sempre a la sanitat concertada.
Gestió que en algunes de les entitats de la sanitat de les que ha format part ha estat notícia per mostrar irregularitats en el seu lideratge i contractació. Empreses que han aprofitat negociar amb la salut dels catalans amb l’excusa d’unificar les gestions sanitàries per convertir-se en un focus d’opacitat i amiguisme.
Olga Pané coneix de primera mà el funcionament del sistema sanitari català així com la manca de professionals, i les condicions laborals i professionals d’aquest.
Tot i el seu bagatge i experiència, Pané està en edat de jubilar-se (un petit detall que potser es passa per alt) i volem remarcar que, per Infermeres de Catalunya, és una prioritat treballar per la jubilació anticipada, ja que com en moltes professions, les infermeres i les professionals sanitàries, tenim unes condicions laborals molt precàries. Potser el nou model proposat per Pané, en què ella en seria exemple, té com a línia estratègica allargar la vida professional per minimitzar l’impacte de la manca d’infermeres i professionals de la salut que amb les mesures aplicades fins al moment, sembla que té poc marge de millora. Esperem que no sigui aquest el seu eix principal, ja que en això, Infermeres de Catalunya ens mostrarem fermes en no perpetuar més l’explotació de les infermeres.
El mandat de Salvador Illa es presenta com un govern progressista i d’esquerres amb un interès ferm en recuperar els serveis públics del país. Infermeres de Catalunya mantindrem el pols amb el Govern per garantir que es mantingui aquest rumb i no es perpetuï la degradació del sistema sanitari. Fins a la data, cap Govern ha treballat realment per revertir el sistema publicoprivat del nostre país creat fa uns quants anys per la sociovergència del moment.
Com ja coneixem, ens trobem davant una situació crítica del sistema i esperem que Olga Pané sàpiga detectar les necessitats reals de les infermeres i la ciutadania. Infermeres de Catalunya confiem en les nostres professionals, i per això ens desviurem per garantir que treballin en un sistema sanitari amb condicions de treball dignes. Tanmateix, és vital que puguin desenvolupar la seva carrera professional amb qualitat per oferir la millor assistència a la ciutadania i això recau en el fet que el Departament de Salut posi el focus en el reconeixement real de les infermeres.
Som coneixedores de declaracions de Pané per la seva convicció davant la gestió publicoprivada de la sanitat i el d’un sistema medicocentrista. Una vegada més com a infermeres ens tocarà vetllar per garantir la desmedicalització del sistema sanitari i la necessitat de lluitar per una sanitat 100% pública.
Aquí es mostren alguns exemples de les declaracions d’Olga Pané de fa dos anys a l’Hospital del Mar:
(Font: FTC/IAC)
«Veníamos de facto de pocas, pero además tuvimos a bien hace unos 6 o 7 años graduarlas, por lo tanto, perdimos un año de nuevas enfermeras, pero se jubilaron las que les tocaba jubilar, no se prohibió que se jubilaran».
«Para que sea gestionable el sistema, tenemos datos internos que no vamos a reproducir. Tenemos empleados en nuestro hospital, hay tanto funcionarios como no funcionarios, en el mismo centro. Pero los datos de absentismo son el doble en los funcionarios que en los otros.»
«¿Claro, igual tendríamos que mirar más? ¿Igual están más perjudicados? ¿Son más mayores? Yo trato de explicar muchas veces que cuando vas a la fiesta mayor de tu pueblo, la fiesta es pública y los cantantes son privados»
«¿No sería razonable enseñarles algo de emprendeduría? ¿Están tan enfermos los niños como para que haya pediatras en atención primaria?»
«Hay que convocar a toda la sociedad, el que está en el sector público, el que esté también en el sector privado, porque o se coopera o esto no somos capaces de trasladarlo a la generación siguiente de la misma manera que lo hemos disfrutado nosotros y sería muy grave»
«El uso secundario de los datos, en mi opinión, va a ser una fuente de financiación del sistema, y debería serlo».
«En nuestro caso, una jornada de día son 1636 h y de noche 1472 h, si lo dividimos por 40 h, salen 41 semanas de trabajo diurno y 38 semanas en el turno noche. Es verdad que no tenemos mucho professional, pero somos todos poco responsables, y bueno, hay que cuidar, minimizar conflictos, pero todo eso crea una bola, eh»
«Como desaparece la posibilidad de hacer contratos de corta duración y tal, pues hay que estabilizar la plantilla, claro, ya no ajustas tan bien. Cada contrato estabilizado supone un coste incremental de 4000 € de promedio. »
Esperem que afronti el seu càrrec i lideri aquesta transformació del sistema sanitari per un nou model que enforteixi el sistema de salut sense explotar encara més les infermeres.
Olga Pané s’enfronta a reptes significatius: un sistema sanitari en fallida, un envelliment important de la població, unes professionals esgotades i maltractades, i un necessari replantejament de l’atenció sanitària i social.
Així doncs, Infermeres de Catalunya quedem a la seva disposició per treballar conjuntament per un model sanitari sostenible, però que no impacti de forma negativa en les condicions laborals i professionals per les infermeres del país. Sense oblidar la feina feta fins ara i la que tenim entre mans, perquè no ens tremolarà el pols en tornar a sortir al carrer i lluitar pel que és just.
L'entrada De Manel Balcells a Olga Pané. De metges i sanitat publicoprivada va el joc. ha aparegut primer a Infermeres de Catalunya.