Resum de la quarta reunió de seguiment amb el Departament de Salut

Escrit el 02/10/2024
Secretaria Infermeres de Catalunya

El passat dijous 26 de setembre ens vàrem reunir de nou amb la taula de seguiment dels acords de sortida de vaga a la seu del CatSalut.

Primerament, se’ns va posar en context en relació amb els canvis succeïts i previstos en marc del Departament de Salut. Malgrat aquests moviments de Direccions i Gerències, ara per ara, no està previst cap canvi en els projectes de millora ni taules de treball creades per l’anterior conselleria.

En referència als punts de treball que ens atenen se’ns va presentar la instrucció 04/2024 en relació amb les actuacions per adequar la denominació professional de les infermeres i infermers del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT), aquesta instrucció s’ha fet arribar a totes les entitats proveïdores i estan en la seva obligació d’aplicar-la.

Podeu consultar la instrucció a:
https://scientiasalut.gencat.cat/bitstream/handle/11351/11811/catsalut_instruccio_04_2024.pdf?sequence=1&isAllowed=y

En relació amb les descripcions de llocs de treball, s’ha elaborat una instrucció pendent de validar per part del CatSalut, d’acord amb la necessitat de revisar totes les categories professionals, establint unes bases comunes perquè aquestes no siguin un pur tràmit, si no compleixen uns estàndards de qualitat mínims.

Sobre la desconnexió digital, ens van fer extensiva una auditoria dels proveïdors de serveis en què s’evidencia que sols dues entitats tenen implementat un protocol de desconnexió digital i la resta, estan treballant aquest pla, en diferents ritmes de desenvolupament,
Des d’Infermeres de Catalunya demanem a quines entitats s’ha aplicat per a poder conèixer l’allò que s’està fent i així vetllar perquè la seva creació i consolidació avancin en les línies que marca la llei.

En referència a les càrregues de treball, estan a l’espera del Pla d’Assignació poblacional que estan treballant des de AQUAS i altres grups de treball i està previst finalitzar aquest 2024 i, per tant, es pugui desenvolupar a inicis de 2025.

Referent a les cases de naixement, se’ns informa de l’estret diàleg amb el Sr. Escuriet i alhora, sembla que està a punt de publicar-se el nou model oficial del marc de funcionament de les cases de naixement. Tanmateix, sembla que ben aviat es publicarà l’estudi de càrregues de treball de les llevadores elaborat juntament amb l’ACL (Associació Catalana de Llevadores), Dona LLum,… entre altres.

A propòsit de l’ús de vehicle particular, se’ns informa que a l’Institut català de la Salut la dotació de vehicles en els darrers 5 anys ha augmentat un 30% i tot i que és insuficient per donar sortida a la demanda. Des de la Direcció Assistencial d’Atenció Primària de lCS s’ha liderat l’estudi de necessitats i distribució d’aquests.
Posem de nou sobre la taula la desigualtat entre les diferents categories professionals i l’impacte de l’ús del vehicle privat en les infermeres atès que el complement domicilis no discrimina qui en fa o no ús del seu bé propi.
En la resta de centres SISCAT, la dotació de vehicles és irregular i se’ns comenta que malgrat que la utilització del vehicle privat no és una obligació, a l’estar reflectit en el III conveni, s’ha de pagar el seu ús, cosa que no es fa en la majoria de centres. Es consensua que vetllarà i treballarà en això.

Finalment, acordem que la utilització del vehicle privat per a dur a terme la cartera de serveis del centre no ha de ser una obligació i alhora, demanem que quan hi hagi algun problema per garantir la cartera de serveis, les Direccions dels equips siguin facilitadores i que s’evitin les pressions, les conductes punitives o amenaçadores fins que es resolgui i doni solució a aquest problema.

Com ens van informar en la reunió que vam tenir al juliol amb la Direcció de Cures, al voltant de la formació en Plans de Cures Estandarditzats (PCE), formació acreditada per la Universitat de Barcelona i l’Associació Infermera Familiar i Comunitària (AIFIC), s’explica que està pendent de fons econòmics, que el projecte està en marxa i està previst que es presenti a finals del 2024 per iniciar-lo 2025, si no hi ha cap contratemps.

Per acabar, se’ns explica que finalment tenen l’anàlisi jurídica del CatSalut i el Departament en què estableixen que les infermeres podem indicar repòs, com es contempla en diferents PCE i després decidir si derivem la visita al metge si necessita o no una incapacitat temporal (IT).
S’ha valorat si esdevé una il·legalitat la “proposta” d’IT que apareix al sistema eCap/HES, però segons s’ha estudiat, es treballa amb una capa diferent de la dels metges i no estaria incomplint la normativa atès que a l’iniciar la proposta d’IT per la infermera, no es connecta amb l’ICAM. Això no vol dir que les infermeres hàgim d’actuar a través d’aquesta proposta si no ho considerem, acció que ja hem explicat en diverses ocasions que segons l’exposat, s’evidencia que el que es pretén és que les infermeres fem de «secretàries» dels metges emplenant la IT (com amb les prescripcions col·laboratives), perquè aquests validin la proposta que fa la infermera.

Alhora aquestes propostes fetes per les infermeres no ofereixen traçabilitat informàtica, per tant, és una feina que actualment no es pot comptabilitzar, així que és feina invisible.

Així doncs, ens emplacem a la pròxima trobada el novembre en què la majoria dels punts pendents haurien d’estar a prop de la seva resolució.

Des d’Infermeres de Catalunya seguim animant a les infermeres i llevadores a què facin sols aquella feina que comptabilitza i que, segons les competències i habilitats, puguin desenvolupar i fer amb seguretat. Tanmateix, que no es dobleguin a les pressions de les Direccions o altres professionals i que sempre vagin amb el cap ben alt de què es fa la feina sense que coartacions o pressions per fer més del que toca motivat per manca de professionals o càrrega assistencial. Volem que la professió avanci, sí, però no sense el reconeixement legal, econòmic, professional i social que mereixem les infermeres.

L'entrada Resum de la quarta reunió de seguiment amb el Departament de Salut ha aparegut primer a Infermeres de Catalunya.