Avantprojecte de la Llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema Nacional de Salut (SNS)

Escrit el 23/05/2024
Secretaria Infermeres de Catalunya

El passat dilluns 13 de maig es va obrir la participació pública de l’avantprojecte de «Ley de Gestión Pública e Integridad del Sistema Nacional de Salud».

El Ministeri de Sanitat ha tret a consulta pública l’avantprojecte de Llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema Nacional de Salut (SNS) i el termini per a l’enviament d’aportacions per part de ciutadans, organitzacions i associacions conclou el proper 28 de maig del 2024.

Amb això, es modificarà la Llei 15/1997, que obria la porta a modalitats de gestió que han deteriorat el nostre sistema de salut. Segons el Ministerio de Salud, aquesta llei “pretén limitar la gestió dels serveis sanitaris públics per part d’ens empresarials privats, anteposant la gestió pública”.

També facilitarà a les comunitats autònomes la reversió de la gestió privada de serveis sanitaris públics existents, així com millorar els procediments d’auditoria i rendició de comptes.

Aquest avantprojecte de llei suposa el primer projecte normatiu íntegrament orientat a la regulació de la gestió pública del SNS. Tal com s’exposa al text, hi ha la necessitat d’establir la prioritat de la gestió pública en la prestació de serveis sanitaris, així com l’abast, els procediments, la transparència, la rendició de comptes i el tipus d’entitats que podrien optar a la participació contractual amb les administracions públiques en aquest àmbit i sota quines condicions.

Preten reforçar normativament diferents aspectes relacionats amb les garanties, el control i el seguiment en matèria de contractació a l’SNS, i prevenir casos de frau.

D’aquesta manera, la regulació s’aplicarà mitjançant diverses mesures:

  • Limitació de la gestió dels serveis sanitaris públics per part d’entitats privades amb ànim de lucre.
  • Millores en els procediments de transparència, auditoria i rendició de comptes dels models de gestió privada ja existents actualment.
  • Facilitació de la reversió dels fenòmens de gestió per entitats privades de serveis sanitaris públics existents.
  • Establiment de les pràctiques de gestió pública que facin capaç alinear la gestió del sistema sanitari públic amb els objectius de salut de la societat espanyola.

Infermeres de Catalunya ens posicionem d’acord amb la proposta de la norma, ja que creiem en una sanitat 100% pública i accessible a la població. Recalquem la necessitat de revertir la privatització dels serveis i garantir la màxima transparència cap a la població, garantint que no s’està obtenint negoci amb la salut de la ciutadania.

Creiem que fer aquest pas endavant cap a la integració pública del sistema és invertir en salut i en el país. Volem un sistema de qualitat on els professionals puguin treballar en condicions laborals adequades i amb unes infraestructures i serveis amb condicions.

L'entrada Avantprojecte de la Llei de Gestió Pública i Integritat del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha aparegut primer a Infermeres de Catalunya.